Lyselva.no

Lysbotnvassdraget Fiskeforvaltning

Formeringshastighet

Gyrodactylus salaris kan formere seg svært raskt da den er tvekjønnet og føder levende unger som allerede er gravide med nye unger. I enkelte tilfeller er det funnet mer enn 10 000 parasitter på én laksunge.

Parasitten

fester seg på overflaten på fisken ved hjelp av kroker i bakenden (opisthaptor), derav navnet haptormark som ofte brukes om disse parasittene. Parasitten har også klebekjertler i fremenden, slik at den kan bevege seg rundt på fisken ikke ulikt bevegelsen til en målerlarve.

Forveksling

Det finnes over 400 arter av Gyrodactylus på fisk i ferskvann og marine områder. Funn av en haptormark på huden av laks behøver derfor ikke bety at det er Gyrodactylus salaris det er snakk om. Parasittene kan også forveksles med andre haptormark i andre slekter enn Gyrodactylus.

 

Desinfiseringsstasjoner

Lagt inn av Paul Konradsen

 

Lysbotnvassdraget Fiskeforvaltning har gått til anskaffelse av 2 desinfiseringsstasjoner. Disse er selvbetjente og er plassert ved Straumstad Gård i Lysbotn, og Sørlielv parkeringsplass, ved avkjøring til Rydningen.  Klikk her for kart og beskrivelse.

 

Desinfiseringsstasjonene er selvbetjente, og når man åpner kassen finner man en enkel bruksanvisning i lokket.

 

Som vi kan se på illustrasjonene under, så inneholder hver kasse ulike beholdere for å desinfisere sitt fiskeutstyr i tillegg til sprøyte for å desinfisere støvler, vadere, vadebukser osv.

 

Klikk på bildene for å se større versjoner.

 

 

desinfiseringsstasjondesinfiseringsstasjon

desinfiseringsstasjondesinfiseringsstasjon

 

Opplysning om Gyrodactylus salaris, klikk her.

Slik hindrer du spredning av Gyrodacylus salaris, klikk her.